Historie

Dominee Schuller - oprichter van Hour of Power

Robert Harold Schuller (1926) is de stichter van de Crystal Cathedral-gemeente en de internationale televisiekerkdienst Hour of Power. Hij is bekend geworden als predikant, motivator en auteur en wordt wereldwijd erkend voor zijn vermogen om te bemoedigen en te inspireren door de christelijke boodschap.

Ds. Schuller zette de toon voor het gedachtegoed van Hour of Power door een reeks aan preken die bestaan uit een mix van psychologie en theologie. Deze preken bevatten vriendelijke, bemoedigende woorden die de kijker ervan probeerde te doordringen dat hij/zij waardevol is in Gods ogen. Zo werden mensen die het niet meer zagen zitten opgeroepen tot zelfrespect, tot ‘positief denken’ en van daaruit tot positieve daden. Hour of Power is de langst lopende en wereldwijd meest bekeken televisiekerkdienst, met een bereik tot bijvoorbeeld Europa, Korea, Australië, Hong Kong, Canada en Nieuw Zeeland. 

Ds. Schuller heeft meer dan dertig boeken geschreven, waarvan er vijf op de bestsellerlijsten tercht kwamen van de New York Times.

Hij is een praktisch en positief georiënteerd theoloog/psycholoog. Zijn levenslange betrokkenheid bij architectuur, psychologie, theologie en motivatieseminars, bestempelen hem tot een waarachtig ‘renaissancemens’. Hij was geestelijk raadsman van meerdere Amerikaanse presidenten en werd vanwege zijn motiverende en inspirerende optreden ook in de zakenwereld, politiek, sport, showbusiness en andere maatschappelijke sectoren, zeer gewaardeerd.

Crystal Cathedral - voormalig kerkgebouw Hour of Power 

Tot eind 2013 werden de diensten van Hour of Power (elke zondagmorgen om 8.00 én 9.00 uur op RTL5) opgenomen in de Crystal Cathedral in het Californische Garden Grove, een voorstad van Los Angeles. De glazen kathedraal is wereldwijd bekend om het unieke ontwerp. De ingebruikname van de Crystal Cathedral in 1980 is de climax van een wonderlijke geschiedenis.

In 1955 werd dominee Schuller door de Hervormde Kerk van Amerika gevraagd een kerk te stichten in Garden Grove. met zijn vrouw Arvella, een klein orgeltje en $500 op zak huurde hij het Orange Drive-In Theater, waar hij de bezoekers toesprak vanaf het dak van de bijbehorende snackbar.

Deze openlucht diensten waren later aanleiding voor Ds. Schuller om de eerste glazen kerk ter wereld, de Crystal Cathedral, te laten bouwen. “Op het dak van de snackbar werd ik verliefd op de lucht.” Dominee Schuller in zijn autobiografie: “Op 23 september 1956, pas achttien maanden na onze eerste dienst in de drive-in bioscoop van Orange, wijdden we de glas-in-lood kerk van architect Richard Shelley in. Onze eerste échte kerk, een gebouw voor kerkdiensten en er was voldoende kantoorruimte. Tot ziens, drive-in bioscoop!”

In 1970 was Hour of Power voor het eerst op televisie te zien. Toen alleen in Los Angeles, nu op meer dan 180 televisiezenders over de gehele wereld! In 1974 gaf dominee Schuller archtitect Philip Johnson de opdracht met een bouwontwerp te komen voor wat later de Crystal Cathedral zou worden. Een project dat z’n weerga niet kende! Het gebouw moest aan een aantal eisen voldoen: er moesten 3.000 zitplaatsen zijn hen het openlucht-gevoel wat dominee Schuller beleefde op het dak van de snackbar van de drive-in bioscoop diende behouden te worden. “Het liefst zou ik een gebouw willen waar drieduizend mensen in kunnen en dan helemaal van glas!”

In 1980 werd de schitterende Crystal Cathedral geopend en overtrof alle verwachtingen! De kerk -ingericht als een complete televisiestudio- is een bewijs van Gods onmetelijke liefde en trouw: vele kleine stapjes brachten dit gezegende resultaat tot stand. Wekelijks werden miljoenen mensen wereldwijd gezegend door de diensten vanuit de Crystal Cathedral.

In 2012 werd de fakkel met succes overgedragen aan kleinzoon Bobby Schuller. Inmiddels is de gemeente verhuisd naar een ander kerkgebouw, Shepherd’s Grove. Sinds januari 2014 worden de programma’s vanuit deze kerk uitgezonden.

 

Op 2 april 2015 overleed Ds. Robert Harold Schuller op 88-jarige leeftijd na een lang ziekbed in een verzorgingshuis te Los Angeles. Hour of Power is bijzonder dankbaar voor het leven van Ds. Schuller.

Toegevoegd!